4 valkuilen bij een IT back-up

4 valkuilen bij een IT back-up

Als bedrijf neem je de juiste voorzorgsmaatregelen om phishing en datalekken te voorkomen. Maar deze uitsluiten, kun je nooit 100%. Daarom is een goed back-upbeleid even belangrijk voor de continuïteit van je bedrijf als een preventieve beveiliging. En toch laten heel wat firma’s zich vangen.

Het is niet uitzonderlijk dat cybercriminelen bedrijven meerdere dagen lamleggen doordat data  verloren zijn gegaan. Zelfs grote firma’s ontsnappen niet aan dit soort malafide praktijken. En als bedrijfsleider weet je als geen ander: elke dag onderbreking heeft zware financiële gevolgen. Je kunt dus maar beter een goede back-up hebben om je bedrijf zo snel mogelijk weer op de rails te krijgen.

Veel gemaakte back-up fouten

1. Blindelings vertrouwen op je back-up

Veel bedrijven hebben een back-up geïnstalleerd, maar testen nooit of die goed werkt. Daarmee bedoelen we:

  • lopen de back-ups altijd tot het einde of komen ze regelmatig vast te zitten?
  • worden effectief álle data gekopieerd?

Check niet alleen geregeld of de back-ups goed worden uitgevoerd, maar zoek ook regelmatig specifieke data op in de back-upgegevens. Als je die niet vindt, zit je met een probleem…

2. De cloud beschouwen als back-up

“Alles staat in de cloud” horen we vaak zeggen. Het klopt dat je in de cloud zaken kunt terugvinden waarvan je dacht dat ze verloren waren. Maar ook cloud servers kunnen haperen. Zorg dus altijd voor een plan B met een eigen back-up.

3. De back-up op 1 locatie bewaren

Back-ups buiten de cloud zijn dus een goed idee, maar niet als je ze bewaart op dezelfde server of op dezelfde locatie als de oorspronkelijke data. Bij een hardwareprobleem of brand ben je ze immers allebei kwijt!

4. Je back-up niet aanpassen aan de noden van je bedrijf

Het is uiteraard goed als je jarenlang niet moet terugvallen op je geback-upte data. Maar veel bedrijven vergeten daardoor hun back-up capaciteit mee te laten groeien met hun bedrijf. Daardoor geraakt op een bepaald moment de serverruimte (ongemerkt) vol en is er van een goede back-up geen sprake meer.

En daarmee zijn we weer bij punt 1 aanbeland: het grootste risico voor bedrijven is dat ze in slaap gewiegd worden door de idee dat ze een goede back-up hebben opgezet. Terwijl er in werkelijkheid van alles fout loopt.

Een goede back-opzetten en blijven opvolgen is specialistenwerk.

Contacteer ons voor onze expertise