CryptoLocker bpost

Er is een nieuwe CryptoLocker gesignaleerd die zich schuilhoudt in een zogezegd e-mailbericht van bpost. Probeer uw e-mailberichten zorgvuldig na te kijken en met enige argwaan te behandelen. In geval van twijfel kan u het bericht steeds in bijlage naar ons doorsturen om te analyseren.

CryptoLocker is een malware van het type ransomware dat bestanden ‘gijzelt’ door ze te versleutelen. In geval van besmetting is het dus een kwestie van zaken doen met criminelen óf afscheid nemen van je bestanden indien je niet beschikt over een degelijke back-up.

In eerste instantie lijkt er niets te gebeuren. Via de mail komt er een attachment binnen, typisch een fax- of voicemailbericht. Zodra de gebruiker op het attachment klikt, wordt de trojan geactiveerd en begint het met het versleutelen van bestanden. Alle bestanden waar de gebruiker schrijfrechten op heeft, worden versleuteld.

Vervolgens probeert de trojan via internet contact te maken met de server van de cybercriminelen en verschijnt er een boodschap in beeld waarin staat dat de bestanden versleuteld zijn en dat er betaald moet worden om de sleutel te krijgen voor het decrypteren van de versleutelde bestanden. Gebeurt dat niet binnen die tijd, dan wordt de sleutel vernietigd en zijn de bestanden voor altijd verloren.

Wat te doen bij besmetting?

  • Schakel uw computer zo snel mogelijk uit om verdere encryptie van uw computer, netwerkschijven en externe media te voorkomen.
  • Neem contact op met ons zodat wij kunnen nagaan welke versie van het virus uw toestel besmet heeft.

Hoe voorkomen?

  • Regelmatige back-ups van belangrijke bestanden online of op een medium dat niet verbonden is aan uw toestel.
  • Up-to-date antivirussoftware.
  • Up-to-date besturingssysteem en software.
  • Extra beveiliging door middel van een spamfilter.

Aarzel niet ons te contacteren op 055/50.90.49 of via e-mail support@uvion.be.